Met gebuild meel* en ongeraffineerde suiker
Ingrediënten
(voor een springvorm met een doorsnede van 20 cm of voor 12 kleine appeltaartjes in een muffinvorm)
Deeg:
180 gr gebuild meel
3 gr bakpoeder
90 gr palmsuiker (of kokosbloesemsuiker of oersuiker)
4 el ei (de rest van het ei gebruiken voor het bestrijken van de bovenkant)
120 gr koude boter in blokjes
Vulling:
450 gr appels (3-4 appels)
Sap van ½ citroen
½ tl kaneel
2 el suiker
1 el gebuild meel (*ook wel lemairemeel, is fijn gemalen tarwe met 80-85% van de hele tarwekorrel)
25 gr rozijnen
25 gr krenten
1 el paneermeel
Bereiding
Het gebuild meel, bakpoeder en de suiker mengen.
De koude boter toevoegen en in het meel in blokjes snijden.
Het ei toevoegen en erdoor roeren.
Met de vingertoppen een kruimeldeeg vormen, en zodra het kan een deegbal vormen. Niet kneden.
De deegbal afgedekt een uurtje in de koelkast laten rusten.
Springvorm invetten.
Het deeg uitrollen tot een deeglap van ongeveer 4mm dik. De bodemcirkel uitsnijden en in de bakvorm plaatsen.
Van de deegresten de randen snijden en plaatsen. Daarna de strookjes voor het bekende ruitpatroon. Zo nodig de deegresten tussendoor opnieuw uitrollen.
De springvorm en de strookjes deeg in de koelkast plaatsen.
Oven voorverwarmen (175 graden).
De appels schillen, het klokhuis verwijderen en in stukjes snijden. Het sap van een ½ citroen erdoor roeren.
Suiker, kaneel en 1 el gebuild meel mengen en toevoegen aan de appels. Doe dit vlak voor het vullen van de taart.
De rozijnen en krenten door het appelmengsel roeren.
Het paneermeel over het deeg op de bodem verdelen.
Het appelmengsel over de taart verdelen.
De deegreepjes over de taart verdelen en vastdrukken op de zijwand.
De bovenkant van de taart bestrijken met het overgebleven ei.
25 minuten bakken op 175 graden (kleine appeltaartjes in een muffinvorm 15-20 min)