De woensdagochtend van 16 september is een prachtige ochtend in Voedselbos Emmeloord: de lucht is hemelsblauw en de temperatuur aangenaam. Na de ochtendkoffie gaan vrijwilligers uiteen om zich aan verschillende taken te wijden. Onkruid wordt weggeschoffeld uit de houtsnipperpaden, distels rondom bessenstruiken verdwijnen, zwerfvuil gaat in vuilniszakken, een stuk afrastering wordt hersteld en de onvermijdelijke bosrank krijgt de aandacht die het verdient.
Tegelijkertijd is er een rondleiding voor een groepje bezoekers en met een vormgever wordt het laatste ontwerp besproken van de informatieborden die in het voedselbos komen te staan. De koffiepauze vormt een dankbare onderbreking van het fysieke werk, maar is voor een enkeling ook een reden tot bescheidenheid. Elke week wordt er namelijk bij toerbeurt getrakteerd op iets lekkers bij de koffie. Denk daarbij aan zwartebessencake met gefermenteerde cocosvlokjes, haverkoekjes met als versiering geblancheerde korenbloemblaadjes of veganistische chocolade-courgettecake (weliswaar zonder matchaglazuur, maar een kniesoor die daar op let). Uw columnist vreest het moment dat hij aan de beurt is; een eenvoudige kruidcake bakken leidt meestal tot een zwartgeblakerde homp. Dat gaat hem niet lukken. Het zal dus wel een rol bastognekoeken worden en hoon zal hem vervolgens ten deel vallen. Hij ziet er ontzettend tegenop. Laat hem maar week in week uit bosrank wegspitten.