We gingen het schapengaas spannen. Eerst 50 m uitrollen, dan overeind zetten, vervolgens met een sjorband op spanning zetten en uiteindelijk met krammen vastzetten. Het waren dikke krammen die om een zware hamer vroegen. De krammen waren zo dik dat je er een mammoettanker mee kon vastleggen. Na kram 43 weet je wel hoe het moet en dan krijg je wat meer oog voor je omgeving. Het viel met op dat de horizontale draden op regelmatige afstanden een inkeping naar beneden hadden. Welk nut heeft dat?
Ik heb het vele vrijwilligers gevraagd, maar kreeg weinig antwoorden. De antwoorden die er kwamen getuigden niet van veel realiteitszin. Geen enkel antwoord klonk me logisch in de oren. Mijn eigen verklaring vond ik nog het beste; naar analogie van spouwankers dienen de inkepinkjes om waterdruppels naar beneden te laten vallen...
Op de website van de producent (tornadowire.co.uk) vond ik een fact sheet over R12/110/8 Torus 50 m., die me niet veel verder bracht. Er stond wèl dat Tornado Torus Horse Fence is manufactured with high tensile wire which strains tighter than mild steel and so requires fewer intermediate posts, making it quicker to erect maar verder niets dat maar in de buurt kwam van een antwoord op mijn vraag. Nou komt dat wel vaker voor! Vraag 10 personen naar het nut van een voedselbos in Emmeloord, dan krijg je 10 verschillende antwoorden die ingegeven worden door de eigen subjectieve mening. Dat inkepinkje, dat bochtje naar beneden, waarom zit ’t er?
Wie het weet, mag het zeggen!