Bezoekers mogen een klein beetje plukken voor eigen gebruik. Een apart deel van het bos is een akker met strokenteelt, daar mag niet zelf geoogst worden. Op woensdagochtend is de Belgische barak open met een verkooppunt. Afhankelijk van het seizoen zijn er jams en sappen, groentes, honing, plantjes, zaden en stekken te koop. De opbrengst hiervan komt ten goede aan het bos. Elke eerste woensdag van de maand is er een proeverij, met gratis lekkere hapjes en leuke recepten.
Trotse terugblik
Vorig jaar was het vijfjarig jubileum van Voedselbos Emmeloord. Met trots blikken we terug. De vrijwilligers hebben met plezier buiten en in de barak een hoop 'neergezet'. Er zijn kookworkshops georganiseerd, we hebben een drukke 'Beleef het voedselbos'-middag gehad, het Uit-jeTent festival gevierd en tientallen rondleidingen gedaan op verzoek van scholen, natuur- en maatschappelijke organisaties. De aanloop in de barak op woensdagochtenden is gegroeid en we houden onze volgers via onze social media goed op de hoogte van de ontwikkelingen in het bos.
De relatief jonge bomen en struiken hebben toch al mooie oogsten opgeleverd. In de strokenteelt was het een goed jaar voor de zwarte bonen en yacon, maar de aardappels hadden het moeilijk door het natte weer in het voorjaar. Het is een leerproces wat het goed doet én de grond verbetert langzaam maar zeker door het natuurlijke beheer. We zien de biodiversiteit in het bos toenemen, zowel het aantal planten- als dierensoorten.
Goede start van dit groeiseizoen
Nú heeft het voedselbos het voorjaar in de kop: de vroege wilde kruiden komen al boven en de eerste bloembolletjes bloeien in de stinzentuin. Dat is gunstig voor de insecten die langzaam wakker worden uit hun winterslaap en straks de fruitbomen helpen bevruchten. We kijken nu al uit naar de tijd van de bloesem in alle noten- en fruitbomen en de oogst die dat gaat geven. We organiseren een kookworkshop over daslook en op zaterdag 24 mei de ontdek- en doe-dag voor jonge kinderen: 'Beleef het voedselbos'.
De vrijwilligers zijn gestart met het aanleggen van een lange vlechtheg. Een mooi landschapselement en een fijne plek voor vogeltjes, zoogdieren en insecten. De struiken die de vlechtheg vormen zijn vijf jaar geleden al geplant. Zo zie je maar: geef de natuur wat tijd, dan kan er iets moois groeien!