Als basis voor soepen en sauzen
Ingrediënten
(voor 1 liter bouillon)
1 ui
100 gr prei
100 gr wortel
100 gr bleekselderij
5 tenen knoflook
100 gr verse paddenstoelen
Kruiden en specerijen:
3 gr gedroogde paddenstoelen
Snuf foelie
10 zwarte peperkorrels
3 cm kombu
2 kruidnagels
1 laurierblad
Flinke handvol peterselie
5 takjes tijm
5 takjes rozemarijn
De vaste basis voor een groentebouillon is KWUPS:
Kombu
Wortel
Ui
Prei
Selderij (bleek-, knol- of bladselderij)
Vanuit deze vaste basis kun je volop variëren met diverse soorten groente, kruiden en specerijen.
Bereiding
De groente schoonmaken en daarna in grove stukken snijden. Van de ui hoef je alleen de buitenste vieze schil te verwijderen. De wortelgroenten hoef je niet te schillen. Je kunt heel goed restjes groente gebruiken, het hoeft niet het mooiste deel te zijn.
De groente enkele minuten bakken in olie totdat er op een deel van de groente kleine bruine randjes ontstaan.
1 ruime liter koud water toevoegen.
De kruiden en specerijen toevoegen. Van de kruiden kunnen de steeltjes ook gewoon mee in de pan.
Aan de kook brengen en een half uurtje zachtjes laten sudderen met het deksel op de pan.
Boven een pan door een fijne zeef gieten en ongeveer 15 minuten rustig laten uitlekken.