De haagbeuk komt van nature voor in Nederland. De haagbeuk lijkt erg veel op de gewone beuk en draagt ook gedeeltelijk dezelfde naam. Maar... deze twee bomen zijn niet eens familie van elkaar want de haagbeuk komt uit de berkenfamilie. Hieronder wordt het verschil uitgelegd van deze twee bomen.
De bladeren van de haagbeuk hebben een eironde vorm hebben een dubbel gezaagde bladrand. De bladeren zijn ruw. De stam is meestal grijs en glad met zilveren lijnen erdoorheen.
De bladeren en de stam van de van de haagbeuk lijkt erg op de gewone beuk. Toch zijn er een aantal variaties. Als je goed naar de stam van de haagbeuk kijkt zie je dat er zilveren lijnen in getekend staan. Dit worden ook wel spierbundels genoemd. Dit is een kenmerk die normale beuken niet hebben. Ook is het blad van de haagbeuk niet glimmend en die van de gewone beuk wel.
Een bijzonder kenmerk van de haagbeuk is dat het hout ervan erg handig gebruikt kan worden. Dit komt mede doordat het hout erg sterk en taai is en niet versplintert. Daarom worden pianotoetsen, katrollen en ski's van dit hout gemaakt.
Een ander bijzonder kenmerk van de haagbeuk is zijn ecologische waarden. Veel bijzondere vlinders en kevers eten veel van deze boom. De appelvink en de boomkever zijn in de herfst dol op de zaden.
Gebruikte bronnen: