Hoogstamboomgaard
In het gebied binnen de hekken is te zien dat de begroeiing van bomen pas op zekere hoogte begint. In een hoogstamboomgaard staan fruitbomen waarbij de takken pas vanaf 1.75 meter hoog groeien. Onder de bomen begraast vee de planten die eronder groeien. Vee is gek op alles wat een boom voortbrengt en er zou echt geen vrucht meer voor ons kunnen groeien als de bomen gewoon laag zouden groeien en bloeien. In de middeleeuwen stonden er al hoogstamboomgaarden bij kastelen en kloosters. Omdat alle vruchten erg hoog in de boom hangen zijn de vruchten veel moeilijker te bereiken en te plukken dan bij bomen waar de vruchten op borsthoogte groeien. Daarom zie je tegenwoordig vooral laagstamboomgaarden als landbouwmethode voor fruitteelt. In die boomgaarden grazen dan dus geen dieren.
Omdat het waterpeil in dit gebied vrij hoog is groeit hier veel riet. Het riet veroorzaakt problemen bij het oogsten van het fruit. Het maaien van riet is een dure en ingewikkelde bezigheid. Daarom is ervoor gekozen om hier twee keer per jaar schapen laten grazen als natuurlijk beheer middel. Omdat schapen nog wel eens de neiging hebben om aan de schors van bomen te knagen is hier gaas om de bomen heen geplaatst. Hierdoor zullen de bomen niet worden aangetast door de schapen.
Gebruikte bronnen:
- http://www.biodivercity.nl/index.php/biotoop/29/detail
- https://www.bij12.nl/onderwerpen/natuur-en-landschap/index-natuur-en-landschap/landschapselementtypen/l01-groenblauwe-landschapselementen/l01-09-hoogstamboomgaard/