Tilia
De lindeboom is een veel voorkomende boom. In oude bossen is de lindeboom weinig te vinden omdat hij vroeger niet commercieel gebruikt werd. In de Middeleeuwen had de lindeboom een symbolische functie voor christenen. De linde is dan ook vaak te vinden in het centrum van oude dorpjes of naast de kerk. Verschillende van deze lindebomen worden geschat op een leeftijd tussen de 600 en 1000 jaar.
Soorten
In Nederland kennen we twee soorten inheemse lindebomen, de zomer- en de winterlinde. Het onderscheid tussen deze twee kan gemaakt worden op basis van de bladeren. De zomerlinde wordt ook wel grootbladige linde (Tilia patyphyllos) genoemd en de winterlinde kleinbladige linde (Tilia cordata) genoemd. De linde groeit in heel Nederland maar gedijt het beste op een voedselrijke bodem zoals in de rivier- en beekdalen en op de Zuid-Limburgse lössgronden.
Gebruik
De linde heeft weinig toegevoegde functies voor de mens. Het lindehout is erg zacht en niet duurzaam door de snelle groei. Hierdoor is de boom vaak vervangen door eiken en/of beuken. Zowel de zomer- als de winterlinde bloeit van juni tot en met juli waardoor hij een belangrijke plant is voor de bij. Het zachte lindehout wordt gebruikt voor binnendeuren, meubelen of speelgoed.
https://www.bomenbieb.nl/
www.bomeninfo.nl/linde.html
https://houtinfobois.be/nl/essences/lindehout/