Met stemgember en hazelnoot
Ingrediënten
(Voor een stuk plaatkoek van 20x20 cm)
100 gr zachte boter
80 gr kristalsuiker
80 gr hazelnootmeel
100 gr gebuild meel (of bloem)
3/4 tl kaneel
flinke msp gemalen kruidnagel
3/4 tl bakpoeder
Topping:
400 gr peer (ongeveer 3-4 peren)
1 eetl citroensap
4 bolletjes stemgember
35 gr grof gehakte hazelnoten
Bereiden
De zachte boter met de suiker goed mengen met een vork.
De droge ingrediënten goed mengen en daarna aan het boter/suikermengsel toevoegen.
Met de vingertoppen er een kruimeldeeg van maken. Zodra het kan een deegbal vormen. Niet kneden. Het deeg ingepakt een uurtje in de koelkast laten rusten.
Oven voorverwarmen (190 graden).
80 gram deeg apart nemen, verkruimelen en terug in de koelkast zetten, dit is voor de topping.
Het overige deeg in de bakvorm grof verkruimelen en aandrukken (gelijkmatig verdelen).
Gaatjes in het deeg prikken. In de koelkast plaatsen.
De topping voorbereiden:
De bolletjes stemgember in kleine stukjes snijden en mengen met 1 eetl suiker.
De hazelnoten in grove stukken hakken.
De peren schillen, in stukjes snijden en mengen met de citroensap.
De peer en gember over de koude deegbodem verdelen. 80 gr verkruimeld deeg erover verdelen. En als laatste de gehakte hazelnoten. Met een vork alles een beetje aandrukken.
25 minuten bakken op 190 graden. Halverwege de baktijd de bakvorm draaien.