De pruimenboom is ontstaan toen de mens verschillende bomen aan het kruisen was. Deze boom is waarschijnlijk een kruising van de sleedoorn en de kerspruim maar helemaal zeker weten we dit niet. Er zijn wel 10 verschillende rassen van de pruim aangeplant in dit bos. Dus niet alle pruimen die je hier kunt vinden smaken hetzelfde.
Van juli tot september zijn deze vruchten rijp en kunnen ze geplukt worden. De pruim is bekend omdat het de vrucht is met de meeste antioxidanten. Antioxidanten is een verzamelnaam van een aantal stoffen zoals vitamine C die je weerstand tegen ziekten verbeteren.
De pruimenboom heeft in het voorjaar altijd een mooie bloei die een klein beetje op de bloei van de zoete kers lijkt. Het precies herkennen van de soort pruim is erg lastig; alle 10 verschillende rassen in dit bos zien er allemaal net even anders uit. Maar gelukkig zijn de uiteindelijke vruchten van deze boom gemakkelijk te herkennen!
De pruimenboom is kwetsbaar doordat er verschillende ziekten, speciaal voor de pruim, op de loer liggen. De gevaarlijkste ziekte is loodglans. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de paarse korstzwam en doodt de pruimenboom binnen 3 jaar. Deze korstzwam ontstaat vaak op plekken waar net gesnoeid is. Je kunt zien dat de pruimenboom ziek is doordat de bladeren een loodachtige kleur krijgen.
Gebruikte bronnen: