Rheum rhabarbarum
De rabarber is een oude groente. In de oudheid werd rabarber voornamelijk gebruikt als ontstekingsremmer. Sinds de 19e eeuw wordt de plant geteeld en gegeten in Nederland.
Groei en verwerking
De rabarber groeit vanuit een centraal punt uit de grond. De rode stelen kunnen tussen april en eind juli geoogst worden. Hierna heeft de plant weer voldoende tijd nodig om te herstellen voor het volgende bloeiseizoen. Van de rabarber worden de rode stelen gegeten. Bij sommige rassen blijven de stelen wat groener, deze zijn ook te eten hoewel ze iets zuurder zijn dan de rode. De stengels worden bij het oogsten uit de grond getrokken, niet afgesneden. Het stukje dat hierbij blijft zitten kan gaan schimmelen wat een nadelig effect heeft op de rest van de plant. Let er op dat je nooit meer dan de helft oogst zodat de plant weer kan uitgroeien tot nieuwe stelen. Na het oogsten is het van belang dat de groene bladeren zo snel mogelijk van de steel worden gesneden, omdat de stelen anders taai worden.
Bewaren en verwerken
Rabarber kan het best bewaard worden in een koele donkere ruimte. Dit kan in de koelkast zijn of de kelder, aangeraden wordt om de stengels bijvoorbeeld in een krant of plastic folie te rollen, hierdoor drogen ze minder snel uit en blijven ze langer mooi.
De geoogste stelen kunnen op verschillende manieren verwerkt worden. Tegenwoordig wordt rabarber vooral verwerkt tot moes of compote met wat extra suiker erin omdat het van zichzelf erg zuur kan zijn. De stelen kunnen worden gegrild in de oven met wat honing en sinaasappel.
Gebruikte bronnen:
https://www.verseoogst.nl/producten/rabarber
https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/rabarber
https://www.dehippevegetarier.nl/gezondheid/gezonde-voeding/hoe-groeit-rabarber/
https://uitpaulineskeuken.nl/2015/05/rabarber-bereiden-op-2-manieren.html