Koekdeeg gevuld met een soort vanillecake en daarop rabarber en stemgember
Ingrediënten
(Voor een lage bakvorm van ongeveer 400 cm2)
Deeg:
150 gr gebuild meel (of speltbloem)
75 gr witte basterdsuiker
40 gr boter
3/4 ei (35-40 gr)
Snufje zout
Beslag voor vulling:
1¼ ei
100 gr witte basterdsuiker
75 gr speltbloem (zeven)
75 gr zachte boter
1,5 tl vanille extract
3 bolletjes stemgember in kleine stukjes
150 gr rabarber
Bereiding
Voor het deeg: gebuild meel, basterdsuiker en zout mengen met een garde. De koude boter toevoegen en in het meel in blokjes snijden. Het ei loskloppen en erdoor roeren.
Met de vingertoppen een kruimeldeeg vormen en zodra het kan een deegbal vormen. Niet kneden. Afgedekt een uurtje in de koelkast plaatsen.
De rabarber in stukjes van ongeveer 4-5 cm snijden. Dikke rabarber in de lengte doormidden snijden (gelijke stukken voor gelijk garen). Leg de rabarber in 1 laag op bakpapier/bakblik en bestrooi het met 1/2 eetl kristalsuiker. In 8-12 min de rabarber zover garen dat hij niet uit elkaar valt, maar wel zacht is geworden. Laten afkoelen tot kamertemperatuur.
Het gekoelde deeg uitrollen en in een ingevet bakblik leggen. Zorg voor een lage rand, ong 2,5 cm.
En weer in de koelkast bewaren.
Voor de vulling: suiker en de zachte boter luchtig kloppen. Het ei en vanille extract toevoegen en erdoor mixen. Tot slot de bloem erdoor spatelen en de vulling in de deegvorm gieten en gladstrijken.
De gemberstukjes erover verdelen. Daarna de stukjes rabarber in een patroon naar keuze op het beslag leggen.
5-20 minuten bakken op 200 graden.