Ficaria verna
Dit fel glanzend geel bloeiende plantje is een echte lentebode. Het staat in maart/april al in volle bloei. Vrijwel iedereen kent het ook omdat het overal groeit waar de bodem voedselrijk, iets vochtig en licht beschaduwd is. Vooral in het bostype essen-iepenbos kan het de bosbodem met grote vlakken geel kleuren. Het Emmelerbos behoort tot dit bostype en de hoek waar het voedselbos is ontwikkeld, is een van de natste delen. Hier bloeit het speenkruid jaarlijks op uitgebreide schaal.
Het speenkruid dankt de naam aan het feit dat een deel van de wortels, dicht onder de bovengrondse delen, speenvormig verdikt is. De bloemen hebben meeldraden en stampers. Hoewel de bloemen bestoven worden door vlinders, bijen en hommels, komen de zaden vrijwel nooit tot ontwikkeling.
De bladeren zijn niervormig, glanzend groen en hebben relatief lange sappige stelen, die aan voet een bladschede hebben. In deze bladschede ontwikkelen zich bolletjes, waaruit zich nieuwe plantjes ontwikkelen. Bij de eerste droge dagen in mei verdrogen de bovengrondse delen van het speenkruid. De bolletjes in de bladscheden vallen op de grond en kunnen verspreid worden door regenwater of grondverzet. Pas in het volgende vroege voorjaar komt het speenkruid weer bovengronds om een nieuwe lente aan te kondigen.
Gebruikte bronnen:
Nederlandse oecologische flora wilde planten en hun relaties 1 / E.J. Weeda et al.
Plantenvademecum voor wilde bijen, vlinders & biodiversiteit in tuinen / A. Koster