De tamme kastanje komt redelijk veel voor in Nederland. Deze boom wordt vaak verward met de witte paardenkastanje. Ondanks dat ze beide kastanje heten hebben ze een totaal verschillende afkomst. De kastanjes die uit deze boom komen zijn eetbaar, zowel rauw, gekookt, geroosterd en gepoft. In België en Frankrijk worden ze vaak gepoft en op straat verkocht. In Italië wordt vaak meel gemaakt voor hartige koeken. De wetenschappelijke naam is Castanea sativa. Castanea stamt af van Kastanéia wat afstamt van een gebied aan de zwarte zee. Sativa betekent nuttig, verzadigd en gecultiveerd. De Tamme kastanje is dus door de mens gecultiveerd. Deze bomen kunnen wel 500 jaar oud worden. De pluktijd van de Tamme kastanje is rond oktober.
De tamme kastanje heeft een aantal herkenningspunten. Ten eerste zijn de bladeren grof gezaagd en hebben ze een lange en dunne vorm. De bladeren glanzen aan de bovenzijde. Ten tweede zijn de stekelige kastanjes in de zomer een herkenningspunt. De bloei vindt in juni plaats en heeft licht gele buisjes. De stam van de boom is meestal grof en er zit een vaak een roterende vorm in.
Veel dieren houden ervan om de kastanjes van deze boom te eten. Je kunt hierbij denken aan wilde zwijnen, eekhoorns en muizen. Ook is de tamme kastanje een voedselbron voor een hoop verschillende insecten.
De tamme kastanje komt oorspronkelijke niet voor in Nederland. Hij is geïntroduceerd door de Romeinen doordat de vruchten eetbaar zijn. Pas rond de 19 eeuw is hij veel aangeplant in Nederland. De tamme kastanje groeit over het algemeen het beste op zwak zure bodems. De bodem in de Noordoostpolder was oorspronkelijk de zeebodem en is erg kalkrijk. Dat is te zien aan de schelpen die in de bodem zitten. Het is maar de vraag of deze boom veel kastanjes zal geven. We hopen op het beste!
In 3 simpele stappen kun je kastanjes poffen:
Gebruikte bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tamme_kastanje