Ficus carica
De vijg, dat is toch zo’n vrucht uit tropische landen? Ja, dat klopt zeker maar ook in jouw achtertuin en hier in Voedselbos Emmeloord kunnen deze vruchten groeien. De vijgenplant is afkomstig uit het Middellandse zee gebied. Wereldwijd bestaan er zo’n 750 varianten met allemaal eigen voor- en nadelen. Voor Nederland zijn er een twintigtal geschikte soorten.
Standplaats
De vijg is een plant met een gebruiksaanwijzing. Doordat ze normaliter in het zuiden voorkomen zullen ze hier op een op het zuiden gerichte beschutte plek geplaatst moeten worden. De boom kan in de vollegrond geplaatst worden of in een grote bak of emmer. Wanneer er strenge vorst verwacht wordt, moet de boom beschermd worden door hem onder een veranda te zetten of hem goed in te pakken met bijvoorbeeld jute.
De vruchten worden gevormd in de herfst, onder de juiste weersomstandigheden groeien de vruchten uit in het voorjaar en zijn rijp tegen het einde van de zomer. In de herfst begint de plant weer van voor af aan.
Oogsten en verwerken
Het oogsten van de vijg moet op het juiste moment. Afhankelijk van het ras kan de vijg geplukt worden wanneer ze donkerpaars en een beetje zacht is. Wanneer vijgen opengebarsten zijn ben je net even te laat maar zijn de vruchten nog prima te eten. De vijg moet na de oogst binnen enkele dagen, het liefst nog dezelfde dag, worden opgegeten.
De vijgen kunnen in grotere hoeveelheden worden gebruikt voor jam. Ook kunnen ze verwerkt worden in salades of geroosterd of gedroogd worden. Wanneer je ze niet direct wilt gebruiken kunnen ze in een luchtdichte verpakking worden ingevroren. Bij voldoende gewicht kunnen ze met een beetje suiker worden verwerkt.
Gebruikte bronnen:
https://www.mooiemoestuin.nl/fruit/vijg/
http://www.houtwal.be/vakartikels/warmteminnend_fruit/vijgenplant-ficus-carica.htm
https://www.vijg.nl/vijgenboom/