Sambucus nigra
De gewone vlier heeft twee belangrijke kenmerken. De naam Sambucus zou afgeleid zijn van het Griekse Sambuka, wat fluit betekent. Fluit verwijst naar de holle stengel waar de vlier aan te herkennen is. Nigra betekent zwart, wat de kleur van de bessen aanduidt.
Herkenning
De gewone vlier is een struik of kleine boom die tot een hoogte van zeven meter kan reiken. De vlier kan enkele tientallen jaren oud worden en zal zich niet tegenhouden wanneer je hem boven de grond afknipt. De jonge takken hebben een ruwe schors met een kurkachtige uitstraling. De oudere takken krijgen een dofgrijze tot lichtbruine kleur met een sterk gegroefde schors. Afgestorven takken zijn grijze kale holle stokken die makkelijk te breken zijn.
De bloeiwijze van de vlier is ook zeker niet te missen. In juni en juli zitten er grote witte schermen in. Na enkele weken maken de witte bloemen plaats voor dieppaarse tot zwarte bessen. De bladeren zijn tegenoverstaand aan de steel en bestaan uit vijf oneven geveerde bladen.
Verwerking
Niet alle delen van de vlierstruik zijn te eten. De groene delen zijn giftig, hier zit cynide in. De witte bloemen worden gebruikt voor vlierbloesemthee, ook kunnen de bloemen samen met suiker worden ingedikt tot siroop. De bloemtrossen kunnen in heet beslag gedoopt worden waardoor een lekkere snack ontstaat. De vlierbessen kunnen wanneer deze volledig zwart zijn rauw worden gegeten. Meestal worden ze verwerkt in een siroop, jam, wijn of jenever.
Gebruikte bronnen:
https://www.velt.nu/velt-kalenders/kruidenkalender/algemeen-overzicht/vlier-gewone
https://www.floravannederland.nl/planten/gewone_vlier
https://www.hunebednieuwscafe.nl/2017/01/vlier/