De zomereik komt al lang voor in Nederland. Het hout van de eik valt onder hardhout en wordt veel gebruikt in Europa. Deze boom kan wel 700 jaar oud worden. De Vlaamse gaai verstopt de eikels in de herfst zodat wanneer er in de winter te weinig te eten is deze eikels gegeten kunnen worden. De gaai kan wel 5 eikels in zijn keel bewaren. Soms vergeten de gaaien waar de eikels liggen of gaan ze dood. Hierdoor kunnen nieuwe eikenbomen op grote afstand van de oorspronkelijke boom groeien.
Het meest herkenbare van de zomereik zijn de groene onregelmatig gelobde bladranden. Ook zijn de eikels die aan de boom hangen een gemakkelijk herkenningspunt.
De zomereik is een zeer bekende boom in Europa. De zomereik kan alleen groeien op plaatsen waar veel zonlicht aanwezig is. In bossen staan vaak vele andere bomen waardoor de eik te weinig licht heeft om te kunnen groeien. De eik komt daarom meestal alleen voor in jonge bossen waar ze veel licht kunnen ontvangen. Dit is in tegenstelling tot wat veel mensen denken.
Het hout van de zomereik is erg sterk en wordt daarom gebruikt voor palen, trappen, meubels en vloeren. Ook kan eikenhout goed gebruikt worden als brandhout. Tot ongeveer het begin van de twintigste eeuw werd er veel oppervlakte van de Veluwe gebruikt om eikenhout te produceren. Het hout werd gebruikt als brandhout.
In Nederland zijn er van nature twee eiken aanwezig namelijk de zomereik en de wintereik. Het is erg lastig om deze twee bomen uit elkaar te houden. De wintereik houdt in de winter zijn bruine bladeren en de zomereik niet. In de zomer zijn de eiken uit elkaar te halen door naar de eikels te kijken. Zo hebben eikels van de zomereik een steeltje en die van de wintereik niet.
Gebruikte bronnen: