Ribes nigrum
De zwarte bes is een inheemse soort en komt voor op natte, voedselrijke grond in loofbossen. De zwarte bes is familie van de aalbes (Ribus rubum). Beide soorten bloeien in april en mei waarna ze vruchten gaan vormen. De hoogste opbrengst is te behalen wanneer er groepen struiken van verschillende soorten bij elkaar staan, waardoor er kruisbestuiving optreedt.
Herkenning
De zwarte bes groeit aan een struik en wordt in het wild tussen de 60 en 150 cm hoog. De bessen zijn zoals de naam aangeeft zwart en groeien in trossen. Wanneer er geen vruchten in de plantstruik zitten lijkt deze veel op de aalbes. De zwarte bes onderscheidt zich van de aalbes door de geur van het blad. Wanneer je het blad kneust komt er een sterke geur af die sprekend lijkt op een rijpe zwarte bes. De zwarte bes is een zeer gezonde vrucht met veel vitamine C en mineralen.
Verwerking
De bessen zijn rond juli rijp en zullen snel geplukt moeten worden omdat ze anders gaan schimmelen. Van de bessen kunnen verschillende gerechten gemaakt worden zoals jam, bessensap, gelei of voor de 18+ers onder ons likeur. Zwarte bessensap wordt cassis genoemd en is de basis voor de priklimonade cassis. Naast de bessen zijn de bladen ook te eten. Er is ook goed thee van te zetten en deze zal naar cassis smaken.
Gebruikte bronnen:
https://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=flora_nl_v2&id=1035&menuentry=soorten
https://www.mooiemoestuin.nl/fruit/zwarte-bes/
https://www.mijntuin.org/articles/zwarte-bes-ribes-nigrum